Update mestverbrander

23 dec 2016

Update mestverbrander

Ontwikkelingen rondom de eerste Mestverbrander

De verbranding van pluimveemest op grote schaal is al jaren succesvol in Moerdijk. Sinds 2014 is het juridisch mogelijk kippenmest als reststof te verbranden op boerderijschaal. Daniels Smart Energy heeft daarvoor een oplossing ontwikkeld. Begin 2018 wordt de eerste pluimvee mestverbrander in gebruik genomen.

“De wervelbedverbranders die grote afvalverbranders gebruiken, zijn minder geschikt voor kleinschalige mest verbranding”, legt Rudy Daniels van adviesbureau Daniels Smart Energy uit. “De investering en de onderhoudskosten zijn te hoog.”

In samenwerking met een Duitse machinefabriek heeft Daniels Smart Energy een concept ontwikkeld om kleinschalige verbranding toch mogelijk te maken. De basis is een computergestuurde roterende verbrandingskamer met een keramische binnenkant. Het gepatenteerde concept zorgt voor zeer volledige verbranding van de kippenmest en een voldoende lange levensduur van de machine om rendabel te zijn.

Bij de verbranding komt genoeg warmte vrij om de stallen het gehele jaar door van warmte te voorzien en tevens de overtollige mest te drogen. Op deze manier is er geen gas meer nodig en zowel de resterende mest als de mineraalrijke as leveren geld op.

De provincie Drenthe heeft de ontwikkeling bij Ramon Harmes te Klazienaveen ondersteund met een Green Deal Subsidie.

Daniels Smart Energy en Ramon Harmes hebben in 2016 als eerste in Nederland een NVWA-erkenning om kippenmest op boerderijschaal te mogen verbranden.

Daniëls: “We zijn al vier jaar met deze ontwikkeling bezig en verwachten in het eerste kwartaal van 2018 de eerste installatie in productie te hebben. We hebben uitvoerige prestatie en emissies metingen gedaan met prima resultaten maar de praktijk zal uitwijzen of er niets over het hoofd gezien is. Daarna zijn we klaar voor de markt.”

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over mestverbranding.
of neem contact met ons op.

- Nieuws

Comments are closed.