Mestverbrander

Van mest naar energie

Zelf mest verbranden en omzetten in energie? Dat kan!
Met de nieuwe mestverwerkingslijn (incl. mestverbrander) van Combest. 

Met ingang van juni 2014 wordt het verbranden van pluimvee mest niet meer gezien als het verbranden van afval, maar als het verbranden van een reststof, zoals bijvoorbeeld hout. Dit brengt veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. De mest van varkens en runderen wordt  bij verbranding gezien als een afvalstof. Het zeker stellen van emissies zorgt dat dit in Nederland (nog) niet rendabel is op boerderijschaal.
Wij constateerden dat het verbranden van pluimvee mest op eigen terrein beter kon. Het moest gemakkelijk, duurzaam en rendabel zijn. In samenwerking met een gespecialiseerde machinefabriek in Duitsland hebben we een nieuw concept ontwikkeld dat aan deze eisen voldoet.

Wat is het?
De mestverwerkingslijn kan op bedrijfs/boerderij schaal reststoffen versnipperen, drogen en verbranden. De verbranding levert energie op, die weer door uw bedrijf gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld stalverwarming. Mogelijk kan de warmte gebruikt worden voor het verwarmen van uw woonhuis of andere gebouwen.

De lijn bestaat uit meerdere modules die naar wens kunnen worden geplaatst (zie foto’s), waaronder een doseerunit, een verkleiner, een droger, een mestverbrander en een buffervat voor warm water.

Wat zijn de voordelen?
– Grote kosten besparing doordat mest wordt gebruikt als brandstof en er geen vergoeding hoeft worden betaald voor het afvoeren van mest.
– Alle mest kan worden verwerkt, ook als er meer mest beschikbaar is dan voor de energie voorziening nodig is. De overtollig gedroogde mest kunt u verkopen (opbrengst uit verkoop).
– Dieren welzijn. De goedkopere energie maakt het mogelijk de stallen beter te verwarmen en vaker te ventileren, wat zorgt voor lagere ammoniak en geur concentraties. Dit resulteert in een betere leefomgeving voor de dieren met een betere voeropname en minder huidziekte en uitval tot gevolg.
– Korte terugverdientijd (tussen de 4 en 8 jaar).
– Doordat de mest volledig wordt verbrandt wordt schade aan de verbrander voorkomen, wat zorgt voor een lange levensduur.
– Er is geen gas of andere fossiele brandstof meer nodig wat bijdraagt aan CO2 reductie.
– Er is minder transport nodig, wat bijdraagt aan CO2 reductie.
– De as is een mineraalrijke bodemverbeteraar en kunt u verkopen (opbrengst uit verkoop).
– Het is duurzaam en milieuvriendelijk.

Wat is de status?
De mestverwerkingslijn is de afgelopen maanden uitgebreid getest en klaar voor productie. In de tweede helft van 2019 zal deze worden geïntroduceerd aan de markt.

Interesse?

Wilt u alvast meer weten? Kijk dan op de hiervoor ingerichte website: www.combest.nl.
Wij zijn benieuwd naar uw bedrijf en geven u graag advies op maat. Of neem hier contact op met een van de adviseurs van Daniels Smart Energy.